×
 

Liten pojke äter på förskolan

Mat för aktiva barn

I Pysslingen Förskolor har vi både förskolor med eget kök och förskolor som får maten levererad, antingen från andra förskolor eller från cateringkök. Oavsett var maten tillagas är vi noga med att den är god, håller hög kvalitet och uppfyller Livsmedelsverkets rekommendationer. Alla våra förskolor har minst 25 % KRAV eller ekologiska råvaror men många ligger högre än så. Det centrala målet är minst 40 % de närmaste åren.

Tallriksmodellen och närproducerat

Alla barn i Pysslingen Förskolor ska få en måltid som är baserad på nordiska näringsrekommendationer och på tallriksmodellen: ungefär en knytnäve protein och lika mycket kolhydrater, respektive grönsaker/frukt. Dessutom vill vi att maten som serveras i så stor utsträckning som möjligt ska vara lagad från grunden. Vi strävar efter att minska konsumtionen av kött och halvfabrikat. Vi serverar endast MSC-märkt fisk samt närproducerad kyckling och fläsk. Våra råvaror väljs utifrån säsong och klimatpåverkan i största möjliga mån.

Vegetariskt kost för minskad klimatpåverkan

Hållbart, vegetariskt och gott! Vårt gemensamma mål är att två av fem måltider som lagas i våra egna förskolekök ska vara helt vegetariska. Vegetarisk kost är inte bara bra för klimatet, utan också för hälsan.

Lustfyllt möte

Miljön är en betydelsefull del av måltiden och därför är vi noga med att tänka på luftkvalitet, ljud, ljus och färg när vi utformar rummen eller platserna där barnen äter. Vi arbetar också medvetet kring barnets möte med måltiden, till exempel genom att lägga upp maten på ett trevligt sätt och se till att den sociala samvaron och samtalet kring matbordet blir lustfyllt.

Utbildade kockar

I Pysslingen Förskolor är vi stolta över att ha en övergripande måltidspolicy för att säkerställa kvaliteten på vår mat. Vi har bland annat en policy och riktlinjer som riktar sig till kockarna och kökspersonalen. Vi anordnar också regelbundna nätverksträffar och utbildningar som handlar om råvaror, tillagning och måltid.

Hur arbetar min förskola med mat?

Vill du veta hur den förskola du är intresserad av jobbar, eller vilken mat som serveras där? Gå gärna in på förskolans egen webbplats och läs mer: pysslingen.se/forskolansnamn. Du kan även kontakta förskolan och be om riktlinjer eller måltidsfilosofi. För att hitta våra förskolor, klicka här.