ADHD i förskolan – hur arbetar vi på Pysslingen Förskolor?

Hos oss på Pysslingen är det viktigt att varje barn blir sett, hört och förstått. När vi möter barn i behov av särskilt stöd, inkl. ADHD fokuserar vi på att: anpassa miljön, skapa tydlig struktur, bygga trygga relationer både med barn och vårdnadshavare.

leende pedagog sitter på golvet och leker med barn

Så stöttar vi varje barns utveckling

Alla barn är unika och har olika behov. En del behöver stöd med koncentration, språk, känslomässig trygghet eller rutiner. Vi anpassar den pedagogiska verksamheten, undervisningen och lärmiljön så att varje barn får möjlighet att utvecklas i sin egen takt, i en trygg och stimulerande miljö.

Hur bemöter vi barn i behov av särskilt stöd, inkl. ADHD i förskolan?

ADHD ser olika ut hos olika barn. Vissa är aktiva och impulsiva, andra mer stillsamma och svåra att uppmärksamma. Därför försöker vi undvika att fastna i föreställningar om hur ADHD ”ska” se ut.

Vi observerar varje barn noggrant för att förstå deras styrkor och utmaningar. Genom en pedagogisk kartläggning skapar vi en bild av barnets behov och planerar hur vi bäst kan stödja utvecklingen.Vill du läsa mer om riktlinjer för ADHD och autism?
Klicka här till Socialstyrelsens artikelkatalog

När ett barn behöver särskilt stöd

Vi samarbetar alltid nära barnets vårdnadshavare. Tillsammans skapar vi trygghet för barnet. När vi arbetar ihop får barnet de bästa förutsättningarna att växa, utvecklas och bli förstådd.

Om barnet behöver mer hjälp, gör vi en pedagogisk kartläggning på förskolan. I det arbetet involverar vi barnets vårdnadshavare.

Ibland görs även en psykologisk utredning medan barnet går på förskolan. Den utredningen görs alltid av legitimerade psykologer på BUP.

Fick du inte svar på din fråga?

Du är välkommen att kontakta din enskilda förskola för mer information.