×
 

Pasta för hungriga barn på Solängens förskola

På Söderkulla serverar vi mat för aktiva barn

Maten på förskolan är viktig för att ditt barn ska få energi att leka och utvecklas varje dag. Men mat är faktiskt mycket mer än så! Hos oss på Söderkulla vill vi skapa ett lustfyllt möte med maten och se till att varje måltid blir en upplevelse för alla sinnen. Vi arbetar passionerat för att barnen ska få hälsosamma, klimatsmarta och framför allt goda måltider.

Medvetna val

Med stöd i vår gemensamma måltidspolicy erbjuder vi bara MSC-märkt fisk, svenskt eller finskt fläskkött och svensk kyckling. Minst två luncher i veckan är vegetariska.

Mat och pedagogik

I vår pedagogiska verksamhet lär vi barnen hur balanserade måltider tillagas och smakar. Barnen lär sig socialt samspel och genom maten skapar vi förståelse för omvärlden och våra medmänniskor. Med nyfikenhet undersöker vi hur samhället och klimatet påverkas av det vi äter. Vi arbetar också medvetet kring barnets möte med måltiden, till exempel genom att lägga upp maten på ett trevligt sätt och se till att den sociala samvaron och samtalet kring matbordet blir lustfyllt.


Lär känna förskolans kock

‒ Jag heter Simon och har arbetat som kock i 24 år och här på Söderkulla i två år. 

‒ Det bästa med att jobba här är att skapa mat för barnen. Forma deras sinnen, lukt, smaker och syn på maten. Att få barnens uppskattning efter det också. Att de får en bra start i livet med maten. 

‒ Jag tycker det är viktigt att barnen får testa olika slags mat och lära sig mer än bara maträtten, att de vet vad som ligger bakom och om det finns någon historia bakom det också. 

‒ Mellanmålet försöker jag variera så att barnen inte bara får bröd, utan att de också där får variation och att det finns olika sorters bröd. 

Knäckebröd för att deras tandkött ska få träna lite, surdegsbröd för att de ska få i sig den bakteriekulturen. Naturell yoghurt för att de ska vänja sig vid syrlighet också. Jag försöker gå lite djupare i tänket. 

Vi uppmuntrar alla barn att prova, smaka och vänja sig vid nya spännande maträtter och smaker. Till varje lunch serveras olika sorters grönsaker och sallader.

‒ Har du frågor eller funderingar kan du alltid kontakta mig eller titta in i köket när du är på förskolan. Följ gärna Söderkullas kök på Instagram.

skolmjölk eu flagga

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.