×
 

Om vår inskolning

Det är en stor händelse att börja i förskolan! Därför vill vi att er start ska bli så bra som möjligt. Inskolningen är ett bra tillfälle för oss att lära känna varandra. Här får vi i lugn och ro lära känna ditt barn och få reda på mer om vad ditt barn tycker om, vilka rutiner hen är van vid och vad du som vårdnadshavare tycker är viktigt för ditt barn.

Föräldraaktiv inskolning

På Röda Berget tillämpar vi föräldraaktiv inskolning där vårdnadshavaren eller annan närstående vuxen deltar i verksamheten tillsammans med sitt barn.

Oftast deltar vårdnadshavaren aktivt under inskolningens tre första dagar, för att på den fjärde dagen lämna barnet hos oss pedagoger. Varje inskolning är dock individuell och vi anpassar schemat utifrån vad som är bäst för varje barn. En inskolning kan bli både längre och kortare. 

Inför inskolningen blir du kontaktad per telefon av någon av våra pedagoger. Då får du även möjlighet att delge personalen sådant kring barnet som kan vara av vikt inför inskolningen, exempelvis hur barnet vill bli tröstat eller speciella favoritsånger.

barn ritar utomhus

Introduktions- och inskolningsmöte

Om barnet börjar i samband med höstterminen kommer barnet troligtvis ingå i en gruppinskolning. Nya vårdnadshavare bjuds då in till ett introduktionsmöte som mer i detalj beskriver organisation, inskolningen, en dag på förskolan, bra att känna till, eventuella reaktioner hos barnet den första tiden, samt förskolans förväntan på den som skolar in barnet för att starten ska bli så positiv som möjligt för barnet. 

Om barnet börjar mitt i terminen ringer vi dig inför inskolningen och har en uppföljning efter inskolningen. 

Att tänka på inför inskolningen

När ni tackat ja till en plats hos oss, skickar vi all information ni behöver inför inskolningen. Det kan vara en god idé att förbereda din arbetsplats på att du kommer att vara upptagen med att skola in ditt barn på förskolan under den närmaste tiden. Inskolningen blir ofta bäst när man kan ta det lugnt och känna sig avslappnad. Tänk också på att barnet går kortare dagar den första veckan efter inskolningen.

Vi ser fram emot en rolig tid och ett gott samarbete kring ditt/ert barn!

Pyss går till förskolan

För att ge både barn och vårdnadshavare en så trygg inskolning som möjligt påbörjar vi i Pysslingen förskolor, inskolningen redan innan det första besöket i förskolan, genom att boken “Pyss går till förskolan” kommer hem i brevlådan. 

I samtal om boken kan du och ditt barn  i lugn och ro förbereda er för mötet med förskolan. Boken finns också som film:

Du kanske också funderar på...

Flicka hänger upp kläder på förskolan

Vilka kläder behöver mitt barn på förskolan?

När ditt barn blir sjukt

Vad ska jag tänka på när mitt barn är sjukt?