×
 

På Sandudden serverar vi mat för aktiva barn

Maten på förskolan är viktig för att ditt barn ska få energi att leka och utvecklas varje dag. Hos oss på Sandudden vill vi skapa ett lustfyllt möte med maten och se till att varje måltid blir en upplevelse för alla sinnen. Vårt signum är hälsosamma, klimatsmarta och goda måltider, med hänsyn till specialkost av olika slag.

Medvetna val

Med stöd i vår gemensamma måltidspolicy erbjuder vi bara MSC-märkt fisk, svenskt eller finskt fläskkött och svensk kyckling. Minst två luncher i veckan är vegetariska. Vi försöker minska våra klimatavtryck, därav har vi tagit ställning för att inte servera rödlistad fisk, genmodifierade livsmedel eller råvaror som har negativ påverkan på miljön. 

Mat och pedagogik

I vår pedagogiska verksamhet lär vi barnen hur balanserade måltider tillagas och smakar. Barnen lär sig socialt samspel och genom maten skapar vi förståelse för omvärlden och våra medmänniskor. Med nyfikenhet undersöker vi hur samhället och klimatet påverkas av det vi äter.

Vi arbetar också medvetet kring barnets möte med måltiden, till exempel genom att lägga upp maten på ett trevligt sätt och se till att den sociala samvaron och samtalet kring matbordet blir lustfyllt.

Lär känna förskolans kock

‒ Jag heter Nicolas Bodin och har jobbat som kock på Sanduddens förskola sedan 2014. 

‒ Det bästa med att arbeta med barn och mat är, enligt min mening, att få möjlighet att ge barnen en positiv och bred syn på mat. 

‒ När jag planerar veckans matsedel utgår jag från flera viktiga faktorer, som till exempel matens miljöpåverkan, att välja närodlade grönsaker, jobba med endast svensk kött och svensk kyckling, välja säsongsprodukter och ekologiska råvaror. 

‒ Jag lagar maten från grunden, försöker minimera sockret och undviker produkter med tillsatser. 

‒ Hälsa, näringsriktighet och respekt för allergier är också jätteviktigt att ta hänsyn till när man pratar om måltider i förskolan. Jag följer Academedias måltidspolicy och Livsmedelsverkets rekommendationer. 

‒ Till lunchen serverar jag alltid olika grönsaker och salladsblandningar. Mellanmålet varierar mellan hembakat bröd, olika sorters pålägg, grönsaker och filmjölk med tillbehör såsom müsli, äppelmos eller bärsmoothie.

‒ Har du frågor eller funderingar är du alltid välkommen att titta in till mig i köket när du är på förskolan.

skolmjölk eu flagga

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.