×
 

Om vår inskolning

Det är en stor händelse att börja i förskolan! Därför vill vi att starten ska bli så bra som möjligt. Inskolningen är ett jättebra tillfälle för oss att lära känna varandra. Här får vi i lugn och ro lära känna ditt barn och få reda på mer om vad ditt barn tycker om, vilka rutiner hen är van vid och vad du som vårdnadshavare tycker är viktigt för ditt barn.

Föräldraaktiv introduktion

Introduktionen hos oss bygger på ett gott samarbete mellan dig som vårdnadshavare och oss pedagoger. För oss är det viktigt att du känner till hur vi arbetar och vilken uppgift du har under introduktionen.

Föräldraaktiv introduktion innebär att du är med ditt barn på förskolan de tre första dagarna och visar vägen. På så vis får även du bekanta dig med alla rutiner: lek, aktiviteter, måltider, vila och toalettbesök. Om du som vårdnadshavare är positiv och aktiv under introduktionen hjälper du ditt barn att förstå att förskolan är en rolig plats att vara på och att ditt barn kan känna trygghet där.

Dags att lämna över till pedagogerna

Efter ungefär tre dagar är det dags att lämna över ditt barn till oss pedagoger. Då är det viktigt att du känner dig trygg och redo. Om du eller ditt barn behöver fler dagar på er går det utmärkt att förlänga introduktionstiden. När du har lämnat ditt barn på förskolan behöver du finnas tillgänglig på telefon under den resterande tiden av introduktionen och vara beredd på att komma och hämta ditt barn om vi ringer efter dig.

Att tänka på inför introduktionen

När ni tackat ja till en plats hos oss, skickar vi all information ni behöver inför introduktionen. Som vårdnadshavare kan det vara en god idé att förbereda din arbetsplats på att du kommer att vara upptagen med att introducera ditt barn på förskolan under den närmaste tiden. Introduktionen blir ofta bäst när man kan ta det lugnt och känna sig avslappnad.

Du behöver inte ta med dig något särskilt den första dagen om inte förskolan har bett dig om det. Du kommer att få information om lämpliga kläder som bör finnas på förskolan, så som extrakläder och regnkläder.

Det är viktigt att förskolan har korrekta kontaktuppgifter så att vi snabbt kan nå varandra vid behov.

Pyss går till förskolan

För att ge både barn och vårdnadshavare en så trygg inskolning som möjligt påbörjar vi i Pysslingen förskolor, inskolningen redan innan det första besöket i förskolan, genom att boken “Pyss går till förskolan” kommer hem i brevlådan. 

I samtal om boken kan du och ditt barn  i lugn och ro förbereda er för mötet med förskolan. Boken finns också som film:

Du kanske också funderar på...

Flicka hänger upp kläder på förskolan

Vilka kläder behöver mitt barn på förskolan?

När ditt barn blir sjukt

Vad ska jag tänka på när mitt barn är sjukt?