×
 

Pasta för hungriga barn på Solängens förskola

Förskolans mat - mer än energi

Måltiderna är viktiga stunder på dagen. Bra mat behövs för att ditt barn ska få energi att leka och utvecklas varje dag. Vi arbetar också medvetet kring barnens möte med måltiden, till exempel genom att lägga upp maten på ett trevligt sätt och se till att den sociala samvaron och samtalet kring matbordet blir gemytlig.

Hos oss på Järneken vill vi skapa ett lustfyllt möte med maten och se till att varje måltid blir en upplevelse för alla sinnen. Vi arbetar passionerat för att barnen ska få hälsosamma, klimatsmarta och framförallt goda måltider.

Medvetna val

Med stöd i vår gemensamma måltidspolicy erbjuder vi bara MSC-märkt fisk, svenskt eller finskt fläskkött och svensk kyckling. Minst två luncher i veckan är vegetariska. Till lunch serveras alltid minst tre grönsaker eller salladsblandningar. Mellanmålet varieras mellan fil/yogurt med flingor, mjukt bröd med pålägg och grönsak samt mjölk att dricka.

Måltidspedagogik

I vår pedagogiska verksamhet lär vi barnen hur balanserade måltider tillagas och smakar. Barnen lär sig socialt samspel och genom maten skapar vi förståelse för omvärlden och våra medmänniskor. Med nyfikenhet undersöker vi hur samhället och klimatet påverkas av det vi äter. Vi arbetar också medvetet kring barnets möte med måltiden, tex genom att lägga upp maten på ett trevligt sätt och se till att den sociala samvaron och samtalet kring matbordet blir lustfyllt.

Lär känna Järnekens kock

“Hej! Jag heter Jenny och har jobbat som kock på förskolan sedan 2016. Det bästa med att arbeta med barn och mat är nyfikenheten och uppskattningen från barnen, som alltid är ärliga! Jag tycker att det är viktigt med smaker och färger när man pratar om mat i förskolan. 

Har du frågor och funderingar så kan du alltid titta in i köket och prata med mig när du är på förskolan. Välkommen!"

skolmjölk eu flagga

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.