×
 

Hoppa till innehållet
Pasta för hungriga barn på Solängens förskola

På Flygaren serverar vi mat för aktiva barn

Maten på förskolan är viktig för att ditt barn ska få energi att leka och utvecklas varje dag. Men mat är faktiskt mycket mer än så! Hos oss på Flygaren vill vi skapa ett lustfyllt möte med maten och se till att varje måltid blir en upplevelse för alla sinnen. Vårt signum är hälsosamma, klimatsmarta och goda måltider.

På flygaren lagar vi maten från grunden och det är vår egen kock Charlotte som står i köket. Veckans matsedel är varierad och innehåller en variation av kött, fisk, potatis, pasta och ris. En dag i veckan serveras en vegetarisk lunch och varje måltid innehåller grönsaker.

Sockersmarta

Det positiva sambandet mellan kost, rörelse och hälsa grundläggs redan i förskoleåldern. Alla barn ska få god, varierad och näringsriktig mat i förskolan.

Vi vill bidra till måltidsglädje och värnar om att barnen i våra verksamheter får en sund relation till mat, vilket medverkar till framtida goda matvanor. Som ett led i detta arbete är vår ambition att minska barnens sockerintag, vi är sockersmarta. Socker ingår i vissa livsmedel eller maträtter vilket inte hindrar en välplanerad matsedel med balanserad kost. Dock ska vi vara extra aktsamma med det dolda sockret.

På Flygarens förskola väljer vi lättsockrade produkter eller kokar själva från grunden. Vid högtider som midsommar, lucia och jul firar vi traditionsenligt med exempelvis jordgubbar och grädde.

Medvetna val

Med stöd i vår gemensamma måltidspolicy erbjuder vi bara MSC-märkt fisk, svenskt eller finskt fläskkött och svensk kyckling.

Mat och pedagogik

I vår pedagogiska verksamhet lär vi barnen hur balanserade måltider tillagas och smakar. Barnen lär sig socialt samspel och genom maten skapar vi förståelse för omvärlden och våra medmänniskor. Med nyfikenhet undersöker vi hur samhället och klimatet påverkas av det vi äter. Vi arbetar också medvetet kring barnets möte med måltiden, till exempel genom att lägga upp maten på ett trevligt sätt och se till att den sociala samvaron och samtalet kring matbordet blir lustfyllt.