×
 

Pasta för hungriga barn på Solängens förskola

På Pipmakaren serverar vi mat för aktiva barn

Maten på förskolan är viktig för att ditt barn ska få energi att leka och utvecklas varje dag. Men mat är faktiskt mycket mer än så! Hos oss på Pipmakaren vill vi skapa ett lustfyllt möte med maten och se till att varje måltid blir en upplevelse för alla sinnen och att barnen lär sig att ta ansvar för sin egen plats vid bordet. Vi arbetar passionerat för att barnen ska få hälsosamma, klimatsmarta och framför allt goda måltider.

Medvetna val

Med stöd i Pysslingens gemensamma måltidspolicy erbjuder vi bara MSC-märkt fisk, svenskt eller finskt fläskkött och svensk kyckling. Minst två luncher i veckan är vegetariska.

Mat och pedagogik

Den pedagogiska måltiden handlar om så mycket mer än mat. Vi lär barnen att ta ansvar för sin egen plats, att på egen hand ta lagom med mat och vi lär oss redan från början hur vi brer vår egen smörgås och delar med kniv och gaffel. Vår önskan är att barnen får med sig en sund inställning till mat och ett öppet sinne där man vågar prova och även har kunskap om vad som är bra för kroppen och för vår miljö. Vi strävar efter en hög andel närproducerade och ekologiska råvaror och har begränsat livsmedel med tillsatt socker. 

Pipmakarens egen kock

Förskolans egen kock heter Geraldine, hon har en förkärlek för vegetarisk och hållbar mat. Vi serverar helt vegetarisk mat minst två gånger i veckan. Geraldine lagar alltid efter säsong och ser det som viktigt att maten presenteras på ett vackert och tilltalande sätt.

Det serveras många olika grönsaker till måltiderna så barnen får lära sig att våga prova nytt och att upptäcka nya smaker. Vi jobbar också aktivt med att minska matsvinn. Att få följa med och hämta maten och träffa Geraldine är alltid ett populärt uppdrag för barnen!

skolmjölk eu flagga

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.