På Myrängen serverar vi mat för aktiva barn
Maten på förskolan är viktig för att ditt barn ska få energi att leka och utvecklas varje dag. Men mat är faktiskt mycket mer än så! Här på Myrängens förskola ser vi måltiden som en mycket viktig del av dagen. Vi vill att måltiden ska vara inbjudande, lustfylld och en upplevelse för alla våra sinnen.
På Myrängens förskola erbjuder vi mat lagad från grunden utifrån bra råvaror av vår kock Christer. Förskolans köksansvarige Lotta hjälper kocken med förberedning av salladen.
Hos oss erbjuder vi barnen ett varierat utbud med möjligheter till nya smakupplevelser och alltid hitta något som de tycker om.
Vi ser måltiden som en mycket viktig del av dagen, den ska vara inbjudande och lustfylld. Måltiden ska vara en upplevelse för alla våra sinnen.
Medvetna val
Inom Pysslingen Förskolor arbetar våra kockar medvetet och strategiskt för att kunna erbjuda ditt barn hälsosamma, klimatsmarta, vällagade och framförallt goda måltider. Med stöd i vår gemensamma måltidspolicy erbjuder vi endast MSC-märkt fisk, svenskt eller finskt fläskkött och svensk kyckling. Vi serverar dessutom minst två vegetariska luncher i veckan.
Mat och pedagogik
Måltiden är en möjlighet att mötas och samtala med varandra. Vi lägger upp maten på ett trevligt sätt och samtalar om maten vi äter. Frågor vi ställer oss är till exempel hur maten smakar, vad den innehåller och var den har sitt ursprung. Vi uppmuntrar barnen att med nyfikenhet smaka och skapa en förståelse om vikten av en sund kosthållning.
Lär känna förskolans köksbiträde
‒ Jag heter Lotta Ramstedt och har jobbat på Myrängens förskola sedan starten 2008, först i barngrupp och sedan 2010 i köket som köksbiträde.
‒ Det bästa med att jobba med barn och mat är glädjen och nyfikenheten barn visar kring maten.
‒ Jag tycker att det är viktigt att man lär barnen vad maten gör för deras kroppar, att den är deras bränsle så att de orkar med att lära sig och utvecklas.
‒ På Myrängens förskola erbjuder vi barnen frukost varje dag. Innehållet varierar mellan gröt, smörgås och mjölk, fil/yoghurt med flingor och tillbehör såsom ost, kalkon, äppelbitar, smör med mera.
‒ Till lunch serveras hemlagad mat från grunden som görs i Myrängsskolans kök av Christer, skolans kock. Jag och Ingrid gör salladsbuffen. Den består av flera sorters grönsakstillbehör efter säsong.
‒ Mellanmålet ansvarar jag för, det varierar oftast mellan smörgås och mjölk eller fil/yogurt med flingor. Vi serverar alltid barnen frukt på förmiddagen och eftermiddagen.
‒ Har du frågor eller funderingar är du alltid välkommen att titta in i köket när du är på förskolan.
Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.