×
 

Liten pojke dricker på förskola

På Lövhagen serverar vi mat för aktiva barn

Maten på förskolan är viktig för att ditt barn ska få energi att leka och utvecklas varje dag. Hos oss på Lövhagen vill vi skapa ett lustfyllt möte med maten och se till att varje måltid blir en upplevelse för alla sinnen. Varje dag erbjuder vi mat med en balansgång mellan god smak, näringsrika produkter, låg miljöpåverkan och som är hälsosam med hänsyn till specialkost av olika slag.

Medvetna val

Med stöd i vår gemensamma måltidspolicy erbjuder vi bara MSC-märkt fisk, svenskt eller finskt fläskkött och svensk kyckling. Minst två luncher i veckan är vegetariska. På Lövhagen försöker minska vårt klimatavtryck och har aktivt tagit ställning för att exempelvis inte servera rödlistad fisk eller genmodifierade livsmedel.

Mat och pedagogik

I vår pedagogiska verksamhet/utbildning lär vi barnen hur balanserade måltider tillagas och smakar. Barnen lär sig socialt samspel och genom maten skapar vi förståelse för omvärlden och våra medmänniskor. Med nyfikenhet undersöker vi hur samhället och klimatet påverkas av det vi äter. Vi arbetar också medvetet kring barnets möte med måltiden, till exempel genom att lägga upp maten på ett trevligt sätt och se till att den sociala samvaron och samtalet kring matbordet blir lustfyllt.

Lär känna förskolans kock

‒ Jag heter Victoria Forssén och arbetar som kock på förskolan sedan i april 2020.

Det bästa med att arbeta med barn och mat är att barn är så ärliga. Tycker de om något är de tydliga med det, till exempel “Victoria jag älskar det här!”. Tycker de inte om maten är de lika tydliga. Barn är de bästa matgästerna man kan ha!

‒ Jag tycker att det är viktigt med smak, innehåll och näringsvärde i den sammansatta måltiden. Till lunch serverar jag alltid minst två olika grönsaker och salladsblandningar.

Mellanmålet varierar mellan yoghurt, smörgås, pannkaka och smoothies.

‒ Har du frågor eller funderingar är du alltid välkommen att kontakta mig på victoria.forssen@pysslingen.se

skolmjölk eu flagga

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.