×
 

Pasta för hungriga barn på Solängens förskola

Förskolans mat - mer än energi

Måltiderna är viktiga stunder på dagen. Bra mat behövs för att ditt barn ska få energi att leka och utvecklas varje dag. Vi arbetar också medvetet kring barnens möte med måltiden, till exempel genom att lägga upp maten på ett trevligt sätt och se till att den sociala samvaron och samtalet kring matbordet blir gemytlig.

Hos oss på Johannelund vill vi skapa ett lustfyllt möte med maten och se till att varje måltid blir en upplevelse för alla sinnen. Vi arbetar passionerat för att barnen ska få hälsosamma, klimatsmarta och framförallt goda måltider.

Medvetna val

Med stöd i vår gemensamma måltidspolicy erbjuder vi bara MSC-märkt fisk, svenskt eller finskt fläskkött och svensk kyckling. Minst två luncher i veckan är vegetariska. Till lunch serveras alltid minst fyra grönsaker eller salladsblandningar. Mellanmålet varieras mellan fil/yogurt med flingor, havregrynsgröt med hemlagad sylt samt smörgås och mjölk eller smoothie.

Måltidspedagogik

I vår pedagogiska verksamhet lär vi barnen hur balanserade måltider tillagas och smakar. Barnen lär sig socialt samspel och genom maten skapar vi förståelse för omvärlden och våra medmänniskor. Med nyfikenhet undersöker vi hur samhället och klimatet påverkas av det vi äter. Vi arbetar också medvetet kring barnets möte med måltiden, tex genom att lägga upp maten på ett trevligt sätt och se till att den sociala samvaron och samtalet kring matbordet blir lustfyllt.

På Johannelund äter alla i matsalen på nedre våningen. För att skapa en lugn miljö äter barn och pedagoger i tre omgångar.

Lär känna Johannelunds kock

Hej! Jag heter Maryam och har jobbat som förskolekock sedan 2015. Det bästa med att arbeta med barn och mat är att se barnens leenden efter en god måltid. Jag tycker det är viktigt att barnen får uppleva maträtter från världens alla hörn. 

Har du frågor eller funderingar så kan du alltid kontakta mig på telefonnummer 0735-902902 eller titta in i köket när du är på förskolan. Välkommen!

Porträttbild på Johannelunds kvinnliga kock
skolmjölk eu flagga

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.