×
 

På Fröhuset serverar vi mat för aktiva barn

Maten på förskolan är viktig för att barnen ska få energi att leka och utvecklas varje dag. Men mat är mycket mer än så. På Fröhuset vill vi skapa ett lustfyllt möte med maten och se till att varje måltid blir en upplevelse för alla sinnen. Vi serverar mat som är sund både för barn och miljö.

Vi serverar i möjligaste mån ekologisk, närproducerad och säsongsbetonad mat som lagas från grunden utan konstgjorda tillsatsämnen. Mängden socker i maten håller vi på en låg nivå, och minskar mängden kött till förmån för grönsaker, med tanke på klimatpåverkan och barnens hälsa.

Vi tycker att det är viktigt att barnen får en positiv upplevelse av mat. Köket har en central plats på förskolan och barnen kan titta in och se hur maten tillagas och känna dofterna, vilket ökar deras aptit. Pedagogerna deltar vid måltiden för att få till en positiv diskussion runt maten och barnen får själva ta för sig av maten och inspireras av varandra att upptäcka nya smaker.

Maten på Fröhuset ska vara ett komplement till maten hemma, därför är det viktigt att alla barn får se och smaka olika råvaror och rätter, känna doften av nybakat bröd och annat gott som tillagas i vårt kök. Varje dag erbjuder vi en stor och färgglad salladsbuffe innan vi serverar varmrätten. Vi länkar samman köket och barnens undersökande med hjälp av vår ateljékultur och våra organiska ateljéer.

Organisk ateljé

I vår organiska ateljé ser vi närmare på och upptäcker allt som är knutet till naturen. Vi lever på en plats där naturens ting under en stor del av året ligger under snö och is, och vi ser det som livsviktigt för en hållbar framtid att ständigt få möjlighet att befinna sig i en sinnlig och nära dialog med vad naturen bjuder oss på.

När vi exempelvis skördar grönkål i köksträdgården kan barnen hjälpa till med att tillaga grönkålschips, men också bli erbjudna att undersöka den närmare med många olika uttryck. Grönkålen kan sedan få finnas kvar i vår ateljé och visa upp hela sin livsprocess, från färsk och krispig till torr och spröd. Vi närmar oss det organiska livet med en känslighet och värnar tillsammans om det lärande som varje detalj kan kan bjuda oss på. Naturen kan hjälpa oss förstå hur varje liten detalj samverkar i en helhet - precis som vi ser på lärandet.