×
 

På Bikupan serverar vi mat för aktiva barn

Maten på förskolan är viktig för att barnen ska få energi att leka och utvecklas varje dag. Men mat är mycket mer än så. På Bikupan vill vi skapa ett lustfyllt möte med maten och se till att varje måltid blir en upplevelse för alla sinnen. Vi serverar mat som är sund både för barn och miljö.

Vi serverar i möjligaste mån ekologisk, närproducerad och säsongsbetonad mat som lagas från grunden utan konstgjorda tillsatsämnen. Mängden socker i maten håller vi på en låg nivå, och minskar mängden kött till förmån för grönsaker, med tanke på klimatpåverkan och barnens hälsa. 

Vi tycker att det är viktigt att barnen får en positiv upplevelse av mat. Köket har en central plats på förskolan och barnen kan titta in och se hur maten tillagas och känna dofterna, vilket ökar barnens aptit. Pedagogerna deltar vid måltiden för att få till en positiv diskussion runt maten och barnen får själva ta för sig av maten och inspireras av varandra att upptäcka nya smaker. 

Maten på Bikupan ska vara ett komplement till maten hemma, därför är det viktigt att alla barn får se och smaka olika råvaror och rätter, känna doften av nybakat bröd och annat gott som tillagas i vårt kök. Vi försöker också länka samman köket med barnens undersökande genom att till exempel titta närmare på och undersöka en grönsak...

skolmjölk eu flagga

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.