×
 

På Riddarborgen serverar vi mat för aktiva barn

Maten på förskolan är viktig för att ditt barn ska få energi att leka och utvecklas varje dag. Men mat är faktiskt mycket mer än så! Här på Riddarborgens förskola ser vi måltiden som en mycket viktig del av dagen. Vi vill att måltiden ska vara inbjudande, lustfylld och en upplevelse för alla våra sinnen.

Medvetna val

På Riddarborgen får vi vår mat levererad från Skolfood. I vårt kök jobbar Nadire som tar emot maten och serverar den till barnen. Vi har en nära dialog och samarbete med våra leverantörer kring vilka rätter som ska serveras. Skolfood arbetar medvetet med att välja produkter och råvaror som belastar miljön så lite som möjligt. 

Varje dag erbjuds ett rikt utbud av olika typer av grönsaker. Måltiderna som serveras är näringsberäknade enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Det innebär att den som äter enligt den så kallade tallriksmodellen får i sig den näring som behövs för att orka med resten av dagen, fram till mellanmålet – ungefär en knytnäve protein och lika mycket kolhydrater, grönsaker och frukt.

Mat och pedagogik

Måltiden är en möjlighet att mötas och samtala med varandra. Vi lägger upp maten på ett trevligt sätt och samtalar om maten vi äter. Frågor vi ställer oss är till exempel hur maten smakar, vad den innehåller och var den har sitt ursprung. Vi uppmuntrar barnen att med nyfikenhet smaka och skapa en förståelse om vikten av en sund kosthållning.

skolmjölk eu flagga

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.