×
 

På Fryken serverar vi mat för aktiva barn

Maten på förskolan är viktig för att ditt barn ska få energi att leka och utvecklas varje dag. Men mat är faktiskt mycket mer än så! Här på Fryken vill vi skapa ett lustfyllt möte med maten och se till att varje måltid blir en upplevelse för alla sinnen. Vårt signum är hälsosamma, klimatsmarta och goda måltider.

Medvetna val

Maten på Fryken levereras av cateringföretaget Canteen by Incontro. Deras motto är att varje vecka ska kännas speciell och därför anordnas det både temaveckor och temadagar ute i våra kök. Till exempel vår jorden-runt vecka som vi anordnar till förskolorna en gång per år eller alla högtider som vi uppmärksammar. Då lagas det nya rätter fyllda med spännande smaker. Vårt mål är att alla barn ska gå från bordet mätta och glada, men även lära dem att våga testa nya rätter och smaker.

Med stöd i vår gemensamma måltidspolicy erbjuder vi bara MSC-märkt fisk, svenskt eller finskt fläskkött och svensk kyckling. Minst en lunch i veckan är vegetarisk.

Mat och pedagogik

I vår pedagogiska verksamhet lär vi barnen hur balanserade måltider tillagas och smakar. Barnen lär sig socialt samspel och genom maten skapar vi förståelse för omvärlden och våra medmänniskor. Med nyfikenhet undersöker vi hur samhället och klimatet påverkas av det vi äter. Vi arbetar också medvetet kring barnets möte med måltiden, till exempel genom att lägga upp maten på ett trevligt sätt och se till att den sociala samvaron och samtalet kring matbordet blir lustfyllt.

Lär känna Seda i förskolans kök

- Jag heter Seda och har jobbat som ansvarig för förskolans mottagningskök sedan 2019. Det viktigaste i min roll är att kvalitetssäkra den mat som vår cateringfirma levererar. Jag tycker att det är viktigt att ha kunskap om både mat och barn när vi pratar om måltider i förskolan. 

- Vi erbjuder oftast yoghurt eller smörgås med mjölk till frukost. Till lunchen serveras alltid minst fyra olika grönsaker och salladsblandningar. Mellanmålet varieras mellan smoothie, yoghurt, smörgås med mjölk och frukt.

- Har du frågor eller funderingar så kan du alltid titta in i köket när du är på förskolan. Välkommen!

skolmjölk eu flagga

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.