×
 

Hoppa till innehållet
Kebabrulle i libabröd till lunchen.

På Björken serverar vi mat för aktiva barn

Maten på förskolan är viktig för att ditt barn ska få energi att leka och utvecklas varje dag. Men mat är faktiskt mycket mer än så! Här på Björken ser vi måltiden som en mycket viktig del av dagen. Vi vill att måltiden ska vara inbjudande, lustfylld och en upplevelse för alla våra sinnen.

Medvetna val

Med stöd i vår gemensamma måltidspolicy erbjuder vi bara MSC-märkt fisk, svenskt eller finskt fläskkött och svensk kyckling. Minst två luncher i veckan är vegetariska.

Mat och pedagogik

I vår pedagogiska verksamhet lär vi barnen hur balanserade måltider tillagas och smakar. Barnen lär sig socialt samspel och genom maten skapar vi förståelse för omvärlden och våra medmänniskor. Med nyfikenhet undersöker vi hur samhället och klimatet påverkas av det vi äter. Vi arbetar också medvetet kring barnets möte med måltiden, till exempel genom att lägga upp maten på ett trevligt sätt och se till att den sociala samvaron och samtalet kring matbordet blir lustfyllt.

Lär känna förskolans kock

‒ Jag heter Paulina och har jobbat i köket här på Björken sedan 2018. Det bästa med att arbeta med barn och mat är möjligheterna att så nya frön i barnens matkultur, att skapa nya både spännande och trygga matvanor. För mig som kock på förskolan ligger fokus på att barnen ska få äta god och varierad mat, full av näring, lagad från grunden. Mitt mål är att barnen ska må bra i kroppen och få använda sina nyfikna ögon.

‒ Jag erbjuder alltid/ofta ekologiskt hembakat bröd, kokt ägg, ost, kalkon, grönsaker, KRAV-märkt naturell yoghurt, varierande flingor/granola och musli till frukost. Till lunch bjuds det på varierande grönsaker. I största möjliga mån serverar jag ekologiskt, säsongsvänligt och närproducerat. Våra mellanmål är goda och varierade ‒ alltifrån nybakade ekologiska surdegsfrallor till nybakade ekologiska morotslimpor med fullkornsdinkel.

‒ Jag lägger stor vikt vid ett klimatsmart kök. Allt som finns i kylskåp, frysar och skafferi skall användas. Här får kreativiteten ta plats! Det slängs nästan ingenting ätbart i Björkens kök. Jag finns på plats om du som vårdnadshavare har några frågor eller funderingar.

Med vänlig hälsning Paulina

Kocken på Björken.
skolmjölk eu flagga

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

Pysslingen Förskolor arbetar aktivt med att skapa hållbara måltider