På Vildriket serverar vi mat för aktiva barn
Maten på förskolan är viktig för att ditt barn ska få energi att leka och utvecklas varje dag. Men mat är faktiskt mycket mer än så! På Vildriket vill vi skapa ett lustfyllt möte med maten och se till att varje måltid blir en upplevelse för alla sinnen. Vårt signum är hälsosamma, klimatsmarta och goda måltider.
Medvetna val
I vårt KRAV-certifierade och prisbelönta kök lagar förskolans kock Christel god och näringsrik mat. Hon är mycket noga med att laga all mat från grunden och med stöd i vår gemensamma måltidspolicy erbjuder vi bara MSC-märkt fisk, svenskt eller finskt fläskkött och svensk kyckling. Minst två luncher i veckan är vegetariska.
Köket är förskolans hjärta
Christel lagar inte bara fantastisk mat, hon bjuder även in barnen till inflytande, delaktighet och engagemang i köket. Kockkläder i varierande storlekar är inköpta och varje vecka får barnen hjälpa till i köket.
Christel arbetar passionerat för att barnen ska få hälsosamma, klimatsmarta och framför allt goda måltider. På morgonen möts vi ofta av doften från nybakat bröd och på eftermiddagen bjuds det på härliga frukt- och/eller grönsaksfat, välsmakande smoothies eller annat gott till mellanmål.
Lär känna förskolans kock
‒ Jag heter Christel och har jobbat som kock här på Vildriket sedan 2018. Det bästa med att arbeta här är den härliga och direkta feedbacken jag får från barnen varje dag.
‒ Jag tycker såklart att det är viktigt att servera näringsrik och varierad kost i förskolan, men minst lika viktigt är att ge barnen inflytande. I min förslagslåda lämnar barnen ofta önskemål om måltider, men också feedback och uppskattade teckningar.
‒ Barnen får också ha inflytande genom vårt matråd då jag, en pedagog och en mindre grupp barn från hela förskolan ses och fattar gemensamma beslut om våra måltider.
‒ Jag är noga med att variera vad jag serverar till frukost och ser till så att barnen får gott om energi så att de orkar med hela förmiddagen. Till lunchen serveras alltid minst tre olika sorters grönsaker och salladsblandningar. Mellanmålet varierar mellan allt från härliga smoothies till hemgjorda krämer och nybakat bröd. Från förskolans egna odlingar får jag rotfrukter och annat grönt att förvalta i köket.
‒ Ofta är barnen med i köket och hjälper mig vid mellanmålet. Det är ett uppskattat inslag för både mig och barnen!
‒ Har du frågor eller funderingar kan du alltid kontakta mig på telefonnummer 070 - 511 05 94 eller titta in till mig i köket när du är på förskolan. Välkommen!
Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.