På Smörblomman serverar vi mat för aktiva barn
På Smörblomman är det vår kock Ingalill som lagar ekologisk och näringsrik mat från grunden. Vi är en KRAV-certifierad förskola, vilket innebär att vi använder oss av 25% ekologiska och KRAV-märkta varor.
Med stor matglädje lagar Ingalill spännande maträtter, vilket kan vara husmanskost med inslag från olika influenser. Köket ligger i hjärtat av förskolan där barn, pedagoger, vårdnadshavare och kocken möts i olika samtal kring maten. I mötet med barnen skapas nya tankar kring mat, men också många samtal om exempelvis vart maten kommer ifrån och hur maten påverkar oss.
– Jag vill göra barnen nyfikna och intresserade av maten som de äter. Jag berättar gärna för barnen varifrån maten kommer eller visar de redskap och maskiner som jag använder, berättar Ingalill.
På förskolan Smörblomman arbetar vi utifrån måltidspedagogik. En viktig del i måltidspedagogiken är pedagogernas förhållningssätt i matsituationerna. Anna Dahlgren, förskollärare på Smörblomman, berättar att det är viktigt att inte värdera vad barnen äter eller hur mycket de lägger på tallriken.
– Vi vill locka barnen att smaka och testa. Men vi måste alltid ha respekt för att alla är olika och att barn generellt sett har en inbyggd skepsis till mat som är ny för dem. Vissa barn vill till exempel bekanta sig med en ny grönsak genom att helt enkelt titta på den vid några tillfällen, berättar Anna.
Vid matbordet är samtalet viktigt, inte minst kring barnens upplevelser av maten.
– Vi pratar gärna med barnen om hur de upplever matens färg, form, doft och smak. Vi pratar om hur maten har kommit till våra tallrikar genom odlingsprocesser och transporter. Kanske räknar vi köttbullar och morotsstavar. På så vis kan vi inkludera språk, naturvetenskap, matematik och flera andra kunskapsområden vid ett och samma tillfälle.
Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.