×
 

Hoppa till innehållet
Lunchbuffé på förskolan.

Pysslingen Kids lägger stor omsorg på kosten

På Pysslingen Kids lägger vi stor omsorg på kosten. Den ska vara ekologisk och närproducerad, lagad från grunden av vår egen kock och med högsta möjliga näringsinnehåll.

Måltiderna på förskolan ska vara en av dagens höjdpunkter, barnen ska känna både matglädje och må bra av maten. I tider då den ena trenden avlöser den andra vill vi vara ett stabilt alternativ där både fett, proteiner och kolhydrater spelar en viktig roll i ditt barns kosthållning. Vi reducerar snabba kolhydrater till förmån för långsamma, och vi försöker minimera användandet av E-ämnen och andra onaturliga konserveringsmedel och tillsatser.

Ekologiskt och närproducerat
Våra måltider ska bidra till miljöarbetet och en hållbar konsumtion. Minst 50% av råvarorna i vår matlagning ska vara ekologiska och närproducerade.

Vi serverar ekologisk frukost varje dag och har ekologisk mjölk till alla våra måltider. Våra bananer är alltid ekologiska, och ibland serverar vi även ekologiska äpplen och apelsiner. Vi är måna om att gynna lokala bönder och leverantörer. Samt att köpa in ekologiska grönsaker och potatis från Ås trädgård, KRAV-märkt nötkött från Sture Svensson i Hallen, griskött från Görviksgrisen i Hammerdal och ekologiska ägg från Vejdelands på Rödön.

Sockerreducerat
Socker används i så liten omfattning som möjligt, förskolans måltider ska hjälpa ditt barn att hålla en jämn blodsockerkurva över dagen.

Vi serverar sällan ketchup eller sylt på vår förskola (undantaget är när vi till exempel grillar korv, då serveras sockerreducerad ketchup). Vi använder oss av bär, rårörda lingon eller lättsockrad hemmagjord äppelmos som alternativ. Vi serverar smoothies eller fruktsallad vid födelsedagar istället för tårta eller glass. Det finns dock tillfällen då vi anser att tradition och mysfaktor spelar en viktig roll, t ex att baka lussekatter, fira kanelbullens dag eller skördefest på äpplen (en del i Läroplan för förskola Lpfö98, reviderad 2010 ).

Lagat från grunden:

  • Vi serverar vegetarisk mat minst en gång i veckan.
  • Vi serverar fisk minst en gång i veckan.
  • Vi serverar frukt/grönsaker till alla måltider.
  • Halvfabrikat såsom korv och blodpudding serveras ca fyra gånger i månaden.
  • Vi serverar ekologiskt hembakat bröd. När det serveras soppa är det alltid tillsammans med mjukt bröd, ett köttpålägg och frukt så att det blir en fullvärdig måltid även för de minsta barnen.

Maten – en del av pedagogiken
På vår förskola är maten en del av den pedagogiska inriktningen. Minst 1 gång/termin gör vi en utflykt med matlagning över öppen eld. Vi odlar våra egna grönsaker, örter och bär på gården.Minst en gång per termin besöker vi en bonde/matproducent med våra 3-6 åringar och varje termin har vi en temavecka då vi provar mat från olika kulturer. En gång per läsår har vi Barnens val – där barnen bestämmer menyn under en vecka. Vi har en fantastisk kokerska som lagar näringsriktig och god mat från grunden. Vi uppmuntrar alla barn att prova nya maträtter och smaker, och agerar goda förebilder vid måltiderna.

Barn odlar på förskolan.
skolmjölk eu flagga

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

Pysslingen Förskolor arbetar aktivt med att skapa hållbara måltider Som är för både miljön och barnens bästa