×

 

På Vårberga serverar vi mat för aktiva barn

Maten på förskolan är viktig för att ditt barn ska få energi att leka och utvecklas varje dag. Men mat är faktiskt mycket mer än så! På Vårberga vill vi skapa ett lustfyllt möte med maten och se till att varje måltid blir en upplevelse för alla sinnen. Vårt signum är hälsosamma, klimatsmarta och goda måltider.

Med stöd i vår gemensamma måltidspolicy erbjuder vi endast MSC-märkt fisk, svenskt eller finskt fläskkött och svensk kyckling. Vi serverar dessutom minst två vegetariska luncher i veckan. 

Mat och pedagogik

Att lära sig om socialt samspel, vara en bra kompis, känna delaktighet och skapa förståelse för omvärlden och våra medmänniskor är basen i förskolans pedagogiska verksamhet, men som en del i vårt uppdrag vill vi också lära ut hur balanserade måltider smakar och tillagas. 

Vi ser måltiden som en viktig del i den pedagogiska verksamheten. Vid matsituationen försöker vi skapa en lugn och harmonisk miljö, med tillfällen till goda samtal. Barnen uppmuntras till att dela och ta upp sin mat själva.

Smakresa

I förskolans kök lockar vår kock Eva barnen med ljuvliga dofter och smaker. Vi vill att barnen ska få en gedigen smakresa under sin tid hos oss. Barnen ska ha utmanats, lärt sig vikten av en bra balanserad kost, och förhoppningsvis skaffat sig en smakpalett som de kan bära med sig resten av livet. 

Det är inte bara det som ligger på tallriken som lär våra barn goda matvanor. Mötet med måltiden är minst lika viktigt. Pedagogerna, köket och rummet. Att vi alltid serverar flertalet grönsakssorter efter säsong till barnen är en självklarhet.