Magsjuka är ett samlingsnamn för mag- och tarmsymtom och kan orsakas av både virus, bakterier och parasiter.
Smittsamheten vid magsjuka är hög, både från kräkningar och från lös avföring. De flesta maginfektioner läker ut av sig själva snabbt. Med vissa smittämnen, främst parasiter och salmonella, kan man vara smittad utan att ha så mycket symtom – vilket gör att risken för att sprida det vidare blir större.
Magsjuka sprids från avföring eller kräkningar till munhålan. Ofta krävs en kombination av kontaktsmitta och dålig handhygien för att överföring ska ske. Måltider är en risksituation. Tarmsmittor är ofta livsmedelsburna. Om den som lagar maten har varit i kontakt med smittämnet eller själv är sjuk eller bärare och dessutom har dålig handhygien kan smittan spridas via maten.
Vinterkräksjuka är vanligast och är synnerligen smittsam. En droppe från kräkning eller avföring kan innehålla miljontals virus medan det bara krävs så lite som 10-100 viruspartiklar för att bli smittad. Dessutom kan de som varit sjuka sprida smitta upp till två dygn, ibland längre, efter att de tillfrisknat. Förskolor drabbas ofta av vinterkräksjuka. Barn som går på förskola kan komma tillbaka när de äter som vanligt och det har gått minst två dygn utan att barnet har kräkts eller har haft diarré.