×
 

Hoppa till innehållet

Vad ska jag tänka på när mitt barn är sjukt?

Prosit! Det är mycket vanligt att barn får infektioner, speciellt under det första året i förskolan. Här har vi samlat information och goda råd om hur du som förälder kan minska risken för smittspridning, men också vad som kan vara bra att tänka på när ditt barn har blivit sjukt.

Barn som ramlat blir tröstad av pedagog.

Vad är smitta?

Smitta kan vara virus eller bakterier som sprids på olika sätt, till exempel genom hosta, nysningar eller delade ytor.

Tvätta händerna och hosta i armvecket

Det är alltid bra att vara extra noga med hygienen när du själv eller barnet har en infektion. Ett av de bästa sätten att minska smittspridning är att tvätta händerna ofta och alltid före maten och efter toalettbesök. Det är också bra att lära barnet att hosta i armvecket istället för i händerna. Om barnet använder gosedjur eller snuttefilt kan det vara klokt att tvätta dem efter en infektion.

Vila, vätska och vistelse utomhus

När ditt barn blivit sjukt är det bra med mycket vila och att dricka mycket vätska. När allmäntillståndet tillåter är det bra att vistas utomhus – där sprids smitta inte lika lätt.

När kan barnet gå tillbaka till förskolan?

Det är allmäntillståndet som avgör, men det finns en generell regel att barnet ska ha varit feberfritt i ett dygn. Det är viktigt att barnet är tillräckligt piggt för att orka med en dag tillsammans med andra barn och vuxna i de vanliga aktiviteterna. Oftast är tempot lite högre på förskolan än hemma.

Vad gäller vid kräksjuka?

Om ett barn har haft kräksjuka är reglerna lite hårdare. Då är barnet välkommet tillbaka till förskolan när det äter som vanligt och inte har kräkts eller haft diarré på 48 timmar.

Läs mer om barns hälsa, sjukdomar och smitta i förskolan