×
 

Hoppa till innehållet

Inskolning/introduktion i förskolan

Att börja i förskolan är en stor händelse för både ditt barn och dig. Inskolningen är en viktig process där barnet gradvis introduceras till sin nya miljö, rutiner och relationer med pedagoger och andra barn. Syftet är att skapa en trygg och positiv start som lägger grunden för barnets trivsel och utveckling i förskolan. Vårt mål är att inskolningen, eller som vi kallar det - introduktionen - ska vara en lustfylld och trygg upplevelse för hela familjen.

Pedagog håller i barn som skolas in i Pysslingen Förskolor

Individanpassad introduktion

För att ge både dig och ditt barn en trygg start i förskolans värld arbetar vi med individanpassad introduktion. Det betyder att vi är flexibla och tar hänsyn till ditt barns ålder, förutsättningar och tidigare erfarenheter. Det är också viktigt för oss att lyssna in vad just ditt barn och du som vårdnadshavare behöver. Vi ser inskolningen som en tid för barnet att i sin egen takt vänja sig vid sin nya omgivning. Det innebär att introduktionen kan se lite olika ut för varje familj.

Förbered barnet

Redan innan ert första besök hos oss påbörjar vi introduktionen genom att skicka er boken “Pyss går till förskolan”. Läs och samtala gärna om boken med ditt barn för att på så sätt förbereda barnet inför mötet med förskolan.

Om ni inte fått boken hemskickad finns den på barnets hylla första dagen i förskolan. Boken finns också som film.

Lära-känna-samtal

Inför introduktionen blir du kontaktad av förskolans pedagoger för ett samtal där ni får lära känna varandra. Pedagogerna berättar för dig om hur introduktionen går till, vad som förväntas av dig och vem på förskolan som ansvarar för just ditt barn under introduktionen. Ni samtalar också om introduktionens längd och upplägg.

Pedagogerna vill gärna veta mer om ditt barn – allt för att kunna bemöta er på bästa sätt och anpassa introduktionen efter ditt barns behov.

Föräldraaktiv introduktion

Vi tillämpar föräldraaktiv introduktion. Det innebär att ditt barn under de första dagarna får upptäcka och utforska förskolan tillsammans med dig. Som vårdnadshavare deltar du aktivt tillsammans med ditt barn i sångstunder, blöjbyten, måltider och andra moment. På så vis får du en god inblick i förskolans rutiner.

Hur lång tid tar en inskolning?

När barnet efter hand blir tryggare, får du under korta stunder lämna ditt barn på avdelningen tillsammans med pedagogerna. När ditt barn är redo och har etablerat en god kontakt med pedagogerna lämnar du barnet på förskolan. Det brukar ta ungefär tre till fem dagar, men längden kan variera beroende på barnets individuella behov och anpassning till förskolemiljön. Målet är att barnet ska känna sig tryggt och bekvämt, och därför är inskolningen flexibel.

Dina synpunkter är viktiga

För att vi ständigt ska kunna utveckla vår verksamhet är det viktigt för oss att få ta del av din upplevelse om introduktionen och hur vi kan göra den ännu bättre. När introduktion är över bjuder vi därför in dig till ett uppföljningssamtal där du och ditt barns pedagoger pratar om hur introduktionsperioden har varit.

Du kommer också att få ett skriftligt frågeformulär med möjlighet att komma med förbättringsförslag. 

Läs också vår broschyr om inskolning Introduktion i förskolan (ladda ner pdf)