×
 

Hoppa till innehållet

På Fyren serverar vi mat för aktiva barn

Maten är en viktig del för oss på Fyrens förskola. Dels ska ditt barn få energi att leka och utvecklas varje dag, men mat är mer än så. Möt vår inspirerande kock Björn som jobbar i förskolans eget kök och lagar hälsosamma, klimatsmarta och inte minst goda måltider från grunden. Vad sägs om vattenmelonpizza, ramslökbakad torsk med blåmusslor och västerbottenstomp eller varför inte Fyrens egen fruktgranola? Här berättar Björn om hur han arbetar för att ge barnen ett lustfyllt möte med maten, om hållbara måltider och om vad som ger honom arbetsglädje.

Hej Björn! Berätta om ditt arbete med den pedagogiska verksamheten kopplat till köket.

- Jag äter tillsammans med barnen en gång i veckan, som en del i den pedagogiska måltiden. Det ger mig en förståelse för hur barnen upplever maten och vi kan prata om det som serveras. Det är jätteroligt!

- Tidigare har jag jobbat i restaurangkök, då har jag ju aldrig ätit ihop med gästerna. Det får jag göra nu och det är fantastiskt! Barnen tycker också att det är kul och jag får möjlighet att få direkt feedback från barnen.

Från jord till bord

Björn berättar att barnen är väldigt intresserade och nyfikna på maten och köket och han på sikt planerar att bjuda in barnen i köket. Kanske kan de laga mat tillsammans och upptäcka hur man förvandlar en råvara till en maträtt.

- Utanför fönstret har vi odlingslådor som jag ser fram emot att så i med barnen för att sedan kunna använda det vi odlar i maten. På så sätt kan vi lära barnen att förstå hela kedjan från jord till bord.

Fyrens förskola har hållbarhet som inriktning. Vad kan du lära barnen om hållbarhet utifrån din roll som kock?
- Jag kan förklara för barnen hur vi använder hela råvaran och hur vi kan återanvända en råvara vi tillagat en dag och göra något annat av den nästa dag - i ett bröd vi bakar själva exempelvis.

- Det är viktigt att barnen får en förståelse för att vi jobbar med att minimera matsvinn och att de lär sig äta upp den mat de tar. Att minimera svinn är viktigt både ur ett klimatperspektiv men även för ekonomin. Jag brukar till exempel använda frukt eller grönsaker som blivit över i en soppa eller en smoothie.

Vad ger dig arbetsglädje?
- Jag blir glad när jag ser ett barn som till en början inte vill ha maten men ändå vågar smaka, om det så bara är en mängd stor som ett knappnålshuvud. Det svänger snabbt, när de väl har vågat prova kan de vilja ha samma sak igen och tycka att det är jättegott, då blir jag väldigt glad!

- För mig är det ett sätt att introducera nya smaker och råvaror eller texturer. Att se ett barn våga prova och tycka om något jag serverar, då är det en bra dag!

Uppmuntra barnet att smaka

Björns tips till föräldrar vars barn är tveksamma till nya smaker och maträtter är att inte ge upp, utan fortsätta uppmuntra barnet att provsmaka.

- Barn kan vara skeptiska när det kommer till något nytt, det ligger i deras natur. Det är jätteviktigt att ge barn tid att bekanta sig med en ny råvara. Ibland kan man behöva servera samma sak flera gånger innan de vågar smaka. När de väl har vågat kan de gå all in och barnet kanske har fått en ny favorit.

Till sist, vad äter du helst själv?
- Husmanskost som står högt upp på listan. En favorit är raggmunkar!

Fyren - fakta

  • Fyrens förskola har som mål att vara ett KRAV-certifierat kök, vilket innebär att minst 25% av det totala inköpsvärdet ska bestå av KRAV-märkta varor.

Kocken tipsar - undvik matsvinn