×
 

Hur vi arbetar just nu

Den pedagogiska omsorgen är central i förskolans verksamhet, även om våra justerade rutiner för att hindra spridning av coronaviruset kommer att påverka en del av vad som händer på förskolan.

För att begränsa spridning av infektioner under rådande omständigheter finns det ett antal åtgärder som har vidtagits. Dessa bygger på Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

De tre huvudpelarna för att begränsa spridningen av infektioner är:

  • Personer med sjukdomssymptom ska inte vara på förskolan
  • Bra hygien
  • Minskad kontakt mellan människor

- Det betyder att dagarna på förskolan består av mycket utomhustid samt mer hämtning och lämning ute, uppdelning i mindre grupper, en tydlighet i dagliga rutiner och ett fokus på hygien. Samtidigt måste naturligtvis barns behov av närhet med både vuxna och varandra tas om hand, säger Sara Lindberg, kvalitetschef på Pysslingen Förskolor. Det betyder att vi har behövt ändra vissa rutiner på förskolan. Även om den tid vi just nu är i är ny för oss alla så finns en grundstabilitet i förskolan med vana att hantera snabba förändringar. 

Hygien

Vi är extra noga med handhygien och påminner ofta om det, det är en enkel men mycket effektiv åtgärd. Efter att vi har varit ute, före måltid och efter toalettbesök hjälper vi barnen att tvätta händerna med tvål och ljummet vatten i minst 30 sekunder (lika lång tid som det tar att sjunga “Blinka lilla stjärna” två gånger).

Vi torkar, tvättar och städar mer ofta än vanligt.

Sjukdom

Vi är också mer vaksamma än vanligt på vår egen och varandras hälsa. Vi lär barnen att försöka hosta och nysa i armvecket samt att undvika att röra ögon, näsa och mun. Alla barn och medarbetare med symptom ska vara hemma och stanna hemma minst två dagar efter man är fri från symtom.

Matservering

Våra förskolor har också ändrat sina rutiner kring måltiderna enligt de riktlinjer som finns.

Kontakt med vårdnadshavare

För att minska risken för smitta sker stor del av all lämning och hämtning utomhus. Vi genomför möten via telefon eller digitala kanaler. Inte heller sommarfester, föräldramöten etc kommer att anordnas fysiskt.

Leveranser

Leveranser till och från våra leverantörer lämnas och hämtas utanför entrén. 

Inskolningar

Inskolning sker som vanligt, och planeras också att göra det efter sommaren. Här kommer förskolans ledning överens med dig som vårdnadshavare om upplägget för inskolningen. 

- När tiderna är annorlunda är igenkänning en trygghet för barn. Vårt mål är att sträva efter att få dagarna att se ut som de brukar och bedriva ordinarie verksamhet i så stor utsträckning som möjligt, tillägger Sara.