Så underlättar du vardagen med barn

På Pysslingen Förskolor har vi jobbat med barn i över 30 år. Nu har vi samlat våra erfarenheter och tips för att dela med oss till andra som kan ha användning av dem. Varsågod!

Hur skapar jag läslust hos mitt barn, hur får jag hen att sluta när jag säger till och hur får jag hen att göra som jag säger? Frågorna upptar de flesta som har kontakt med barn på ett eller annat sätt. På Pysslingen Förskolor jobbar vi med att stödja och stärka våra barn i deras utveckling. Här kommer några konkreta tips på hur du kan tänka för att underlätta några typiska vardagssituationer:

 1. Ge barnet tid att avsluta sina aktiviteter. Det går lättare att avsluta om du i förväg kommit överens med barnet om när leken ska avslutas.
 2. Skapa lugn och trygghet genom förberedelser. Genom att gå igenom vad som ska hända nästföljande dag, vilka aktiviteter som planeras och vem som hämtar och lämnar på förskolan, förbereds barnet på vad som ska ske. 
 3. Ta bort ordet inte. Genom att säga vad barnet SKA göra istället för vad hen INTE ska göra får du bättre effekt.
 4. Ställ fram pennor och block. Skapa lust att skriva genom en lättillgänglig plats med papper och pennor.
 5. Ha symboljakt. Jaga, samla och prata om olika symboler som finns både ute och inne. Det är ett första steg till läsning.
 6. Ha två svarsalternativ till frågor.  För många valmöjligheter gör barn förvirrade och tysta eftersom de inte vet vad de ska svara. Hjälp dem genom att fråga vill du X eller X? så underlättar du för barnet.
 7. Prata om det som står i boken. Stanna upp, peka och prata om det du läser. Att koppla samma ord och bild stärker intrycket och stärker förståelsen.
 8. Läs samma bok om och om igen. Barn gillar upprepning. När de känner igen innehållet kommer de snart att vilja läsa själv eller återberätta det som står.
 9. Sätt upp bilder som stöd. Sätt upp bilder i hallen, i köket eller i en anteckningsbok, så kan barnet peka på och prata om det hen ser. Bilder förstärker och förenklar.
 10. Fyll väntetider. Ha en korg eller låda till hands med olika saker som barnet tycker är spännande. Då kan hen sysselsätta sig medan hen väntar.
 11. Skapa en efterlängtad rutin. Med en gemensam lustfylld upplevelse av läsning skapas läslust hos barnet.
 12. Skapa smakbryggor. Genom att tillsätta en bekant smak med nya livsmedel, vänjer du barnet successivt vid nya smaker. Testa att tillsätta den klassiska tacokryddan till fisken så ökar chansen att även fisken faller den lilla i smaken. Eller ersätt hälften av köttfärsen i köttfärssåsen med linser.

Detta är några exempel på det som vi redan publicerat även i vår filmserie Pysslingen tipsar – praktiska råd om hur du kan stötta ditt barn. Se alla tipsen i sin helhet på vår Youtubekanal och håll utkik efter nya tips och filmer: Pysslingen Förskolor - YouTube