Mer vegomat i Pysslingen - för barnens hälsa och för klimatet

I Pysslingens förskolor är två till tre av fem måltider helt vegetariska. Barnen får lära sig att den mat de väljer att äta inte bara påverkar deras hälsa och energi, utan även klimatet. Nyligen uppdaterade också Livsmedelsverket den klassiska Matcirkeln mot en grönare version med fler växtbaserade alternativ.

tallrik fylld med nyttig och färgstark vegomat

Första modellen av Matcirkeln togs fram under 60-talet. I den gamla versionen saknades många vegetariska livsmedel. Den nya Matcirkeln har kompletterats med bland annat vegodrycker, nötter, fröer och baljväxterna har fått en mycket mer framträdande roll. 

- I vårt arbete att utveckla kosten på våra förskolor utgår vi bland annat från Livsmedelsverkets rekommendationer i våra riktlinjer. Den uppdaterade Matcirkeln går hand i hand med den mat vi redan serverar i våra förskolor, säger Angelica Lennebrant, måltidsansvarig i Pysslingen Förskolor. 

Rätt förutsättningar

Tillsammans med sina kollegor har Angelica i uppgift att skapa de bästa förutsättningarna för förskolornas kök att kunna erbjuda barnen goda, näringsrika, inspirerande och hållbara måltider. Maten ska dessutom presenteras för barnen på ett lekfullt, nyfiket och inbjudande sätt under en lugn stund. 

- Det är ett roligt och utmanande arbete som jag tar på fullaste allvar. Anledningen till att jag säger så är att vi som arbetar med den offentliga måltiden bär ett stort ansvar för att sprida rätt kunskap om mat och om hur man äter hållbart, säger Angelica.

Matglädje i förskolan

Alla förskolor inom Pysslingen utgår från matvisionen ”att skapa matglädje i förskolan samt vara ett föredöme för hållbara måltider där vi lägger stort fokus på vilka råvaror vi väljer med hänsyn till miljö, hälsa och klimat”.

- Att skapa matglädje är ett nödvändigt förhållningssätt våra pedagoger behöver ha med sig när de slår sig ner för att äta med barnen. Små barn är otroligt öppna och nyfikna på att prova nya råvaror och maträtter om vi presenterar dem på rätt sätt, fortsätter Angelica.

Matprat med Pyss & Ling

Matprat är ett pedagogiskt material som bland andra Angelica varit med och utvecklat, det kan användas vid måltiderna för att ge barnen möjlighet att väva samman kunskap om mat och beskrivande ord. Materialet består av små kort, ett för varje sinne - smaka, lukta, känna, titta och lyssna. På baksidan av korten finns en mängd olika adjektiv kopplat till de olika sinnena som fungerar som ett stöd för pedagogerna. 

- Studier som gjorts i ämnet har visat på att barn som använder sina sinnen för att sätta ord på vad de till exempel hör eller känner, lämnar förskolan med ett större ordförråd än om vi inte hade arbetat på det här sättet. Är inte det fantastiskt!? avslutar Angelica. 

Läs också:

Vår mat

Pysslingens egen kokbok


porträttbild av Angelica Lennebrant

Angelica Lennebrant, måltidsansvarig

Matpratskort med Pyss och Ling

Pysslingens Matpratskort