I köket med Pyss & Ling

Mat kan göra mycket mer än bara mätta. Den kan bidra till ett hållbart samhälle, bättre hälsa och kan dessutom användas till att lära ut helt andra saker än matlagning. I kokboken I vårt kök med Pyss och Ling, får vi veta hur. Här får vi också veta hur man kan lära barn gilla nya smaker.

På Pysslingen Förskolor har vi höga ambitioner för våra måltider. De ska vara mättande och nyttiga för alla barn. Maten ska vara vällagad och innehålla lagom mycket protein, kolhydrater och grönsaker. Men nästan lika viktigt är att maten är klimatsmart och bidrar till ett hållbart samhälle och att den uppskattas av barnen och på olika sätt bidrar till deras lärande.

Recepten i Pyss och Lings nya kokbok uppfyller alla dessa kriterier. Här finns recept för både luncher och snacks, och här finns tips och knep som kan underlätta och utveckla arbetet i köket även därhemma. Boken riktar sig till alla som vid någon tidpunkt lagar mat med eller till barn, och som kan vara betjänta av tips som till exempel:

  • Använd smakbryggor för att vänja barnen vid nya smaker! Om du tillsätter en bekant smak när du serverar nya livsmedel så skapar du en successiv tillvänjning. Testa den klassiska tacokryddan till fisken så ökar chansen att fisken faller i smaken. Eller dryga ut den klassiska köttfärssåsen med linser.
  • Skapa lust kring matlagningen och låt barnen delta! Här lär de sig matematik, mängdlära och kemi. Hur många deciliter är en liter? Varför jäser degen?  Enklare recept och instruktioner bidrar till barnens läsförståelse och kunskap om råvaror bidrar till förståelse för naturen och hur allt hänger ihop. Låt barnen vara kock för en dag.
  • Lek med maten och ställ frågor! Spela matmemo eller matbingo. Låt barnen smaka, känna, utforska färger, former och konsistenser på olika råvaror. Genom att leka med maten får barnen tid att bekanta sig med den.
  • Prata om mat och årstider. I boken redovisas skördetider för primörer, rotfrukter och andra grönsaker och frukter. Gör barnen medvetna om vad som är klimatsmarta val.
  • Och sist men inte minst – gläds åt matlagning och testa recepten i Pyss och Lings nya kokbok! Lycka till!