Från jord till bord med Moder jord

Klimatsmart mat
I dag är det FN:s dag för Moder Jord. På Pysslingen Förskolor jobbar vi klimatsmart på flera sätt, bland annat genom våra måltider. Inom kort lanserar vi en kokbok med tips och recept på hur du kan laga mer klimatsmart mat – som barnen gillar.

Den Internationella dagen för Moder Jord firar 50 år och sätter denna gång klimatåtgärder på agendan. Hur kan vi gemensamt bidra till en bättre och mer hållbar jord?

Påverka med medvetna val

Att ha koll på kedjan från jord till bord är ett sätt. Genom medvetna val i samband med inköp och tillredning av det vi äter kan vi hjälpas åt att påverka i rätt riktning.  

- Därför lägger vi på Pysslingen Förskolor stor vikt vid att välja rätt vara, rätt leverantörer och rätt mängd, så att vi slipper slänga mat i onödan, säger Rickard Lundberg som är måltidansvarig för AcadeMedia-koncernen.

Minst 25 procent av Pysslingen Förskolors inköp består av KRAV och ekologiska råvaror. Målet för 2021 är 30.  Vi arbetar för att minska mängden kött och halvfabrikat och vi serverar endast MSC-märkt fisk samt kyckling och fläsk från Sverige och Finland.

- Dessutom har vi sagt att två av fem måltider som lagas i våra egna förskolekök ska vara helt vegetariska, vilket är bra både för hälsa och klimat, säger Rickard Lundberg.

Kokbok med Pysslingens hållbara recept

Ambitionen är också att all mat som serveras vid Pysslingens förskolor ska vara lagad från grunden och att alla barn, enligt tallriksmodellen, ska få i sig lagom mycket protein, kolhydrater och grönsaker.

Exempel på sådan mat presenteras i den kokbok som Pysslingen Förskolor lanserar våren 2021. I boken I vårt kök - med Pyss och Ling finns både recept och tips på hur du kan vara mer hållbar i maten du lagar, och hur du kan använda matlagningen även för att lära barnen andra saker. Och sist med inte minst – hur du får barnen att lära sig nya smaker och gilla det som serveras. På så sätt kan vi ju dessutom minska svinnet – och bli ännu mer hållbara.